10 bespaartips voor thuis

De hieronder beschreven maatregelen zijn zonder grote investeringen uit te voeren en geven direct resultaat. Voor ruimteverwarming is een besparing tot 10% op het gasverbruik mogelijk. Raadpleeg de handleiding van uw cv-ketel voor het aanpassen van de instellingen. Hulp nodig? Kom dan naar de winkel van de Energiecoöperatie duurzaam Assen in warenhuis Vanderveen op de 1e etage tegenover de Hubo. Wij helpen u dan met tips voor het zelf uitvoeren van genoemde maatregelen of komen tegen een geringe vergoeding op afspraak bij u thuis.

1. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in verwarmde ruimten niet lager dan 50% en niet hoger dan 65% ligt. Vochtige lucht vraagt meer vermogen om op te warmen dan droge lucht.

2. Zorg voor goede kierdichting/tochtwering. Vervang niet goed sluitende tochtstrips van de draaiende delen in de buitenkozijnen of breng ze aan. Neem bij voorkeur een tochtstrip met een luchtkamer (koelkastdeurprincipe). Breng een tochtstrip met valdorpel aan op binnendeuren die grenzen aan onverwarmde ruimten zoals kelders, trapkasten e.d.

3. Sluit de brievengleuf in de voordeur geheel af en hang een afsluitbare buitenpostkast op. Geen brievengleuf verhoogt de inbraakveiligheid van uw woning.

4. Zorg voor een goede ventilatie in uw woning. Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Vervang een ventilator ouder dan 10 jaar door een energiezuiniger moderner (gelijkstroom) exemplaar.

5. Als er een programmeerbare kamerthermostaat aanwezig is, stem deze dan beter af op het (veranderde) leefpatroon van uw huishouden. Zeker als er isolerende maatregelen zijn toegepast kan de verwarming vaak ‘s-avonds al eerder uit.

6. Zorg ervoor dat de kamerthermostaat niet wordt blootgesteld aan koude luchtstroming, bijvoorbeeld als kamerthermostaat vlak bij een deur hangt die vaak open en dicht gaat of in de buurt van een raam of ventilatierooster. Een afscherming (kapje) plaatsen kan een oplossing zijn, omdat verplaatsing vaak niet mogelijk is.

7. Zorg voor een goede waterzijdige afstelling van radiatoren. Radiatoren die het dichtst bij de cv-ketel hangen krijgen namelijk de hoogste aanvoertemperatuur en de radiatoren die het verst van de ketel hangen de laagste. Een evenwichtige verdeling van de aanvoertemperatuur levert een betere warmteverdeling en vaak een aangenamer gevoel op.

8. Pas de afgifte temperatuur van uw cv-ketel voor de verwarming aan. Alle moderne cv-ketels hebben een beter rendement bij een lage watertemperatuur. Als uw woning (goed) (na-)geïsoleerd is kan watertemperatuur naar 50/55 graden teruggedraaid worden. De cv-ketel zal dan met een lager vermogen blijven branden, blijft daardoor beter op bedrijfstemperatuur en het gasverbruik daalt. U zult merken dat de temperatuur gelijkmatiger blijft in huis.

9. Als aanvulling op het bovenstaande het vermogen op de cv-ketel voor de verwarming terugzetten naar het minimum. De ketel start dan nooit op met teveel vermogen, wat gas bespaart. Voor een goed geïsoleerde woning (na 1992) is 6 kW vaak ruim voldoende. Houd voor een wat oudere woning 9 kW aan.

10. Verlaag het verbruik voor ruimteverlichting met LED op de verlichtingspunten. Bij vervanging van halogeen of gloeilampen loopt besparing op tot 60% op de elektriciteitskosten voor verlichting. Voor vrijwel alle armaturen is er tegenwoordig een LED-oplossing. Voor een (gemiddeld) huishouden scheelt dit zo’n 50 kWh per jaar.