Maak ook een afspraak met onze energiecoach-aan-huis!Maak een afspraak
De PostCodeRoos regeling (fiscale benaming is de Regeling Verlaagd Tarief) is enkele jaren geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen.
PostCodeRoos gebied wordt bepaald door de plaats (postcode) waar de productie installatie voor de opwek gesitueerd is. Dit 4-cijferige gebied vormt het hart van de roos. Het PostCodeRoos gebied wordt gevormd door dit hart samen met alle aan dit hart aangrenzende 4-cijferige postcode gebieden (die de blaadjes van de roos vormen). Ook wanneer een aangrenzend postcodegebied maar met een klein puntje grenst aan het hart kan het gebied tot de roos gerekend worden.
Leden van een coöperatie of Vereniging van Eigenaars (VvE) met een aanwijzing van de Belastingdienst komen in aanmerking voor de regeling. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen allemaal lid worden van een coöperatie. Dit betekent dat iedereen kan deelnemen aan een PCR project. Deelnemers aan een PCR project moeten wel in de nabijheid van de productie-installatie wonen, in de zogenoemde PostCodeRoos. Daarnaast moeten de deelnemers voor hun eigen stroom gebruik een kleinverbruikersaansluiting hebben, oftewel een aansluiting op het stroomnet niet groter dan 3*80 Ampère. Bedrijven (btw ondernemers) mogen voor maximaal 20% deelnemen in het vermogen van de coöperatie.
Deelnemers richten samen een coöperatie op of maken gebruik van een bestaande VVE (Vereniging Van Eigenaren) en investeren gezamenlijk in een zonnedak door het kopen van zonparticipaties (waardelen). Deze zonparticipaties geven jaarlijks recht op de opbrengst van één zonnepaneel. De panelen in het project zijn namelijk eigendom van de gezamenlijke coöperatie. In ruil voor hun deelname (investering) ontvangen deelnemers, naar rato van het aantal zonparticipaties, jaarlijks een teruggave van energiebelasting die zij betaald hebben over de energie die zij thuis gebruiken.
Een PCR project heeft totaal 200 panelen. 1 paneel kost € 240,00. De totale jaarproductie is 50.000 kWh. De energiebelasting bedraagt € 0,1193 per kWh (inclusief BTW). Jij hebt € 1.920 geïnvesteerd (= 8 panelen). Jouw aandeel in de jaarproductie is: 8/200 x 50.000 = 2000 kWh. Stel dat je 3.500 kWh per jaar aan stroom verbuikt. De kosten voor Energiebelasting op de jaarafrekening is dan: Jouw kosten 3500 kWh x € 0,1193 = € 417,55. Jouw voordeel 2000 kWh x € 0,1193 = ‭€ 238,6‬0 Op de jaarafrekening staat dit omschreven als "energiebelasting postcoderegeling". In dit voorbeeld is de terugverdientijd circa 8 jaar, namelijk € 1.920 / € 238,60. De productie en het tarief van de Energiebelasting verschillen per jaar. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit rekenvoorbeeld.