Maak ook een afspraak met onze energiecoach-aan-huis!Maak een afspraak

Energiecoöperatie duurzaam Assen wil zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van woningen maar vooral bedrijven in Assen plaatsen, en daarmee iedere bewoner en alle bedrijven van duurzaam lokaal geproduceerde energie voorzien. Het eerste dak, dat van Warenhuis Vanderveen, ligt inmiddels vol en is compleet uitverkocht. Ec duurzaam Assen zoekt nu naar nieuwe daken in de stad waar zij zonnepanelen kan installeren. Bestuurslid Tom Verloop legt uit aan welke eisen zo’n dak moet voldoen.

Tom, is elk dak geschikt is voor zonnepanelen?
“Nee, helaas niet. Een dak moet voldoende vlakke of schuine ruimte bieden, zonder teveel lichtbelemmeringen, zoals lichtkoepels, dakdoorvoeren en installaties op het dak. En er mag ook niet veel schaduw op vallen. Daarnaast moet het dak voldoende draagkrachtig zijn, want als het te slap is kunnen we geen panelen installeren. En verstevigen is vaak niet rendabel, het kost veel geld en je zit ook met een bedrijfsproces wat daaronder gaande is. Als je het dak wil verstevigen verstoor je dat bedrijfsproces. Als laatste aandachtspunt is de leeftijd van de dakbedekking. We plaatsen panelen voor een periode van minimaal 15 jaar. Het mooiste is als het natuurlijke onderhoudsmoment samen kan vallen met het plaatsen van de installatie, maar in overleg kunnen we wel een regeling treffen om de kosten van het weghalen en weer terugzetten van de panelen in onze business case op te nemen.”

En hoe zit het met de minimale grootte van het dak?
“Hoe groter, hoe beter! Maar voor ons is een installatie van meer dan 200 panelen al prima, dan kunnen we er een of meerdere postcoderozen van maken. Het is vooral belangrijk dat op een niet al te grote afstand een aansluiting op het stroomnet te realiseren is. Via het bedrijf wiens dak het is of via een aansluiting die in de buurt staat. Hoe verder de aansluiting verwijderd staat van de zonne-installatie, hoe duurder het wordt om de installatie aan te sluiten.”
Bron: Drenthe in Transitie