Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op; onze klantenservice neemt alle tijd voor jou. Stuur een e-mail naar klantenservice@ecduurzaamassen.nl of bel naar 0592 – 20 00 21.

Over EC duurzaam Assen

EC duurzaam Assen is een coöperatieve vereniging. Dat houdt in dat wij samen, als een enthousiaste club van vrijwilligers samen werken om de gemeente Assen stap voor stap groener te maken. Wij doen dat als vrijwilligers, zonder winstoogmerk. Samen met andere coöperaties in Groningen, Friesland en Drenthe zijn we eigenaar van het energiebedrijf Energie VanOns, ons energiebedrijf dus! Elk lid dat ook klant is levert EC duurzaam Assen een jaarlijks winstaandeel van Energie VanOns op. Dat geld investeren wij o.a. in zonnepanelen op gebouwen in Assen. Onze leden dragen de vereniging, en zorgen er samen voor dat we projecten en activiteiten uitvoeren die Assen steeds groener maken. Doe jij mee?
Mensen nemen écht groene stroom en gas bij ons af, omdat ze achter ons concept staan en zelf willen bijdragen aan een duurzame gemeenschap in Assen. Wij passen geen verkooptrucs toe, hebben geen groot PR budget en onze winst wordt direct geïnvesteerd in onze eigen gemeente.

Iedereen kan lid worden van EC duurzaam Assen, bedrijven, verenigingen en particulieren.
Alle klanten (leden), die via EC duurzaam Assen zijn aangesloten bij ons energiebedrijf, zijn automatisch lid en betalen geen contributie.

De voordelen voor leden zijn:
  • Korting op tarieven voor leden;
  • Deelnemen aan bijeenkomsten over duurzaamheid;
  • Meebeslissen over het beleid;
  • Ondersteuning bij besparings- en bewustzijnacties;
  • Voordragen welke duurzame initiatieven wij ondersteunen.
  • Vermindering van Energiebelasting bij deelname PCR projecten.
Voorbeeld berekening
Hoewel de prijs niet het belangrijkste motief zou moeten zijn, willen wij wel graag delen dat de tarieven best concurrerend zijn. Daarom maken wij vooraf een voorbeeld berekening zodat je weet wat je kunt verwachten.

Heb ik een langdurig contract?
Nee, wij hebben alleen een flexibel contract dat elke maand opzegbaar is of een contract voor één jaar vast (met een korting op het tarief).

Moet ik een boete betalen?
Wanneer je klant wilt worden bij EC duurzaam Assen gaat Energie VanOns na of je kosteloos kunt overstappen. Als je nog vastzit aan een contract, dan gaat de overstap pas in als jouw huidige contract is afgelopen. Je riskeert dan geen boete. Wellicht is het betalen van een boete toch voordeliger, dit verschilt per situatie, maar is het uitzoeken waard.

De overstap!
De overstap daarover beslis je zelf. Als alle 'hobbels' weg zijn en het voelt goed, dan kun je voor jezelf besluiten om over te stappen.

Hulp bij het overstappen?
Uiteraard is onze klantenservice bereid om je te helpen bij het overstappen. Maak een afspraak via ons telefoonnummer 0592 - 20 00 21 of via de mail klantenservice@ecduurzaamassen.nl

Kan ik zonder stroom en gas komen te zitten als ik overstap?
Nee. Je kunt in Nederland nooit zomaar worden afgesloten van stroom, tenzij je langdurig niet betaalt. Hier zijn wettelijke regels voor.
Jouw dak is mogelijk om meerdere redenen niet geschikt voor zonnepanelen. Veel voorkomende redenen zijn:
  • Schaduwwerking door bomen of slagschaduw van schoorstenen, dakkapel of andere obstakels;
  • Het dak is onvoldoende georiënteerd op het zuiden;
  • Je hebt een rieten dak of jouw huis is bijvoorbeeld een monument, waardoor het niet mag of erg lelijk wordt.
Wil je toch een bijdrage leveren aan de energietransitie of korting op de energienota ontvangen?
Voor Assenaren ontwikkelt EC duurzaam Assen projecten voor collectieve opwek van zonnestroom, in de vorm van een collectief zonnedak of zonnepark.
Je kan aan een project deelnemen, zodat je 'eigen panelen op opstand' hebt. Deze projecten werken volgens het principe van de postcoderoos. Hieronder vindt je hierover uitleg.
Dankzij de belastingregeling ‘Verlaagd Tarief’ kunnen mensen die geen (geschikt) eigen dak voor zonnepanelen hebben toch duurzame energie op wekken.
Voorwaarde is dat het in collectief verband wordt georganiseerd (middels een coöperatie of VvE) en dat de deelnemers binnen de ‘postcoderoos’ van de zonnepaneleninstallatie wonen. Vandaar dat deze regeling veelal de ‘postcoderoosregeling’ wordt genoemd.
De regeling verzekert dat je gegarandeerd 15 jaar lang een belastingkorting krijgt voor de duurzame energie die je in collectief verband opwekt. Dankzij deze belastingkorting is het rendabel opwekken van zonne-energie op een ander dak mogelijk.

Wat is een postcoderoos?
De postcoderoos wordt bepaald door het viercijferige postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden.

Wie kunnen er aan postcoderoosprojecten meedoen?
De regeling Verlaagd Tarief is gericht op particulieren die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen meedoen. Ook (kleine) ondernemers mogen deelnemen aan het project, mits ze kleinverbruiker zijn. Daarnaast mag een ondernemer niet meer dan 20% aandeel hebben in de productie-installatie. Om deel te nemen aan een project is het noodzakelijk om stroom (en gas) via NoordseVeld af te nemen. Op die manier kunnen wij jouw voordeel verrekenen op de energierekening.

Wat kost de deelname?
De prijs voor deelname is afhankelijk van de grootte van een project, maar ligt doorgaans rond de € 250 per bundel van 250kWh
Dit is inclusief lidmaatschap van een opwekcoöperatie, verzekeringen, garanties en alle andere mogelijke bijkomende kosten.

Wat is de terugverdientijd?
De terugverdientijd is tot nu toe steeds 8 tot 9 jaar van de looptijd van 15 jaar

Over Energie VanOns

Zit er verschil in leveranciers?
Energie VanOns heeft twee jaar op rij een 10. lees verder

Er zit verschil in eigen lokaal opgewekte stroom en 'groene' stroom door ingekochte certificaten uit het buitenland.
Bij onze energiebeweging zijn ruim 100 lokale coöperaties in het noorden, die de opgewekte stroom leveren aan Energie VanOns.
Als jij je aansluit bij Energie VanOns dan weet je zeker dat de stroom die in huis krijgt 100% groen is. Donker groen zeg maar. Andere 'groene' leveranciers kopen certificaten op in bijvoorbeeld Noorwegen en mogen dan ook zeggen dat ze groene stroom leveren.

Bij Energie VanOns is niet alleen de energie circulair, maar ook de geldstromen. Plus je geld vloeit niet weg naar (buitenlandse) investeerders en blijft dus binnen de beweging.
Salderen is het direct op uw energierekening wegstrepen van verbruikte energie tegenover opgewekte energie.
Voorbeeld: U heeft 1500kwh verbruikt en 500kwh opgewekt, u betaald dan voor de 1000kwh die over blijft.

Deze regeling is tot 2023 geldig en daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd.
Voor de hoogte van het maandelijkse voorschot gebruiken we het ‘standaard jaarverbruik’ op het aansluitadres. Deze waarde geeft de netbeheerder aan ons door bij je overstap naar Energie VanOns.
Het kan zijn dat dit verbruik anders is dan het verbruik dat jezelf bij jouw aanmelding hebt ingevuld. Verschillen verrekenen we met de jaarafrekening.

Natuurlijk betaal je alleen voor de echt gebruikte energie. Is het verschil erg groot? Neem dan op met de klantenservice van Energie VanOns voor het aanpassen van het voorschotbedrag.; Bel 085-0160111 of stuur een e-mail naar klantenservice@energievanons.org.