Maak ook een afspraak met onze energiecoach-aan-huis!Maak een afspraak

Project gerealiseerd in 2017

Project Vanderveen I
- Installatie van 213 zonnepanelen
- Gemiddelde opwek van 48.500 kWh per jaar

De PostCodeRoos regeling (fiscale benaming is de Regeling Verlaagd Tarief) is enkele jaren geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen.
PostCodeRoos gebied wordt bepaald door de plaats (postcode) waar de productie installatie voor de opwek gesitueerd is. Dit 4-cijferige gebied vormt het hart van de roos.
Het PostCodeRoos gebied wordt gevormd door dit hart samen met alle aan dit hart aangrenzende 4-cijferige postcode gebieden (die de blaadjes van de roos vormen).
Ook wanneer een aangrenzend postcodegebied maar met een klein puntje grenst aan het hart kan het gebied tot de roos gerekend worden.
Leden van een coöperatie of Vereniging van Eigenaars (VvE) met een aanwijzing van de Belastingdienst komen in aanmerking voor de regeling. Particulieren, bedrijven, verenigingen en stichtingen kunnen allemaal lid worden van een coöperatie.
Dit betekent dat iedereen kan deelnemen aan een PCR project. Deelnemers aan een PCR project moeten wel in de nabijheid van de productie-installatie wonen, in de zogenoemde PostCodeRoos. Daarnaast moeten de deelnemers voor hun eigen stroom gebruik een kleinverbruikersaansluiting hebben, oftewel een aansluiting op het stroomnet niet groter dan 3*80 Ampère. Bedrijven (btw ondernemers) mogen voor maximaal 20% deelnemen in het vermogen van de coöperatie.
Deelnemers richten samen een coöperatie op of maken gebruik van een bestaande VVE (Vereniging Van Eigenaren) en investeren gezamenlijk in een zonnedak door het kopen van zonparticipaties (waardelen).
Deze zonparticipaties geven jaarlijks recht op de opbrengst van één zonnepaneel. De panelen in het project zijn namelijk eigendom van de gezamenlijke coöperatie. In ruil voor hun deelname (investering) ontvangen deelnemers, naar rato van het aantal zonparticipaties, jaarlijks een teruggave van energiebelasting die zij betaald hebben over de energie die zij thuis gebruiken.
De regel is dus dat een deelnemer in een PostCodeRoos project nooit meer belasting terug kan vragen dan dat men over het elektriciteitsverbruik thuis betaald heeft tot een maximum van 10.000 kWh.

In ontwikkeling

Wij hebben op dit moment verschillende projecten in ontwikkeling. De voorbereiding en het installeren vergt veel tijd voordat een project uiteindelijk in productie genomen wordt.

  • Eind 2019 of begin 2020 worden op een dak in Assen Zuid zonnepanelen geïnstalleerd. Naar verwachting zullen er 292 waardelen worden uitgegeven. Een aandeel heeft een opwek van 250 kWh en kost circa € 240.

    Woon je in postgebied 9402, 9405, 9406, 9407 of 9408 en heb je interesse of wil je vast een optie? Laat het ons dan weten via deze link.

  • Op dit moment liggen er 213 panelen op het dak van Warenhuis Vanderveen. Er worden nog 80 tot 100 panelen bijgeplaatst. Planning 2020.

    Woon je in postgebied 9401, 9402, 9403, 9404, 9405 of 9406 en heb je interesse? Laat het ons dan weten via deze link.

  • Verder zijn wij bezig om projecten te ontwikkelen in Ubbena, Assen Oost, Assen Zendmast, Messchenveld en Assen Zuid. Deze projecten zullen niet voor 2021 in productie komen, maar zodra meer bekend is zullen wij dit kenbaar maken via de nieuwsbrief en onze nieuwsrubriek op deze site.