bron: Energie VanOns

Steeds meer huishoudens hebben een slimme meter. Sterker nog, voor huishoudens met zonnepanelen is de slimme meter vanaf 2023 zelfs verplicht. Voor sommige woonsituaties misschien veel gedoe om niks, maar je kunt er zeker je voordeel mee doen. Koppel je slimme meter aan een zogenaamde ‘energieverbruiksmanager’ en je ziet heel eenvoudig wat je aan stroom en gas verbruikt. Per maand, week, dag, of zelfs real-time. Duik in je data en probeer gekke pieken of een hoog sluimerverbruik te verklaren. Maar met welke tool?

Meten = weten
Wat verbruikt jouw huishouden aan elektriciteit, terwijl iedereen ligt te slapen? Wat is het effect van de aankoop van die energiezuinige koelkast? Moet je je schamen voor dat uurtje per dag dat de elektrische deken aanstaat? Met de jaarlijkse jaarafrekening zie je wel of je zuiniger (of minder zuinig) was dan voorgaande jaren, maar gedetailleerde vragen krijg je er niet mee beantwoord. Dat terwijl antwoorden op zulke vragen je juist kunnen helpen om je gedrag te veranderen of bijvoorbeeld bepaalde apparaten te vervangen. Met een energieverbruiksmanager heb je doorlopend inzicht en komt een hoge energierekening nooit onverwacht.

Tientallen energieverbruiksmanagers: welke kies je?
Maar welke energieverbruiksmanager past bij jou? In de afgelopen jaren zagen we een wildgroei aan online dashboards, apps, schermen en apparaatjes. Sommige energieverbruiksmanagers zijn gratis, andere energieverbruiksmanagers kosten honderden euro’s. Natuurlijk zie je dat verschil terug in onder andere de gedetailleerdheid van de data. Maar lang niet iedereen heeft al die details nodig. Daarom kiest de een voor een energieverbruiksmanager die real-time het verbruik laat zien en zelfs zelf suggesties doet welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het verbruik. Een ander heeft voldoende aan inzicht in het verbruik per dag. Bedenk ook of je graag een kastje aan de muur wilt of juist via een app op je telefoon in je data wilt duiken. Je kunt het zo gek niet bedenken of de energieverbruiksmanager met jouw set aan wensen bestaat.

Bruikbaar bij elke energieleverancier?
Wat wij zelf wel een nuttige voorwaarde vinden is dat de energieverbruiksmanager bruikbaar is bij alle energieleveranciers. Dat betekent dat je hem ook kunt gebruiken als klant van Energie VanOns. Maar zelfs als je geen klant van ons bent, is het handig dat je data bewaard blijven als je toch overstapt naar een andere energieleverancier. Milieu Centraal zette alle tools, apps en apparaatjes op een rij. Deze energieverbruiksmanagers zijn volgens hen bruikbaar bij elke energieleverancier.

lees verder